Pyszny czekoladowy torcik bezowy

Obecnie beza jest bardzo popularnym ciastem. Nie jest taka słodka jak jej mniejsze wersje. Poza tym można ją przystroić różnymi owocami, co także jest fajne. Mimo, że tort bezowy nie jest trudny do zrobienia, to zdarza się, że nie wszystkim on po prostu wyjdzie. Może to być kwestia albo złego piekarnika, naszego niedopilnowania albo po prostu złego przepisu. Niniejszy artykuł przedstawi przepis na popularny i najczęściej wybierany czekoladowy torcik bezowy.

Informacje jak zrobić czekoladowy torcik bezowy?

Zanim zabierzemy się za przygotowywanie tortu, warto zastanowić się czy mamy wszystkie niezbędne do jego wykonania składniki. Otóż najważniejszymi składnikami są na pewno:

  • 3 szt. białka,
  • 2/3 szklanki drobnego cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 szklanka śmietany 36%,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100g płatków migdałowych,
  • odrobina soli.

Gdy upewnimy się, że mamy wszystko warto przygotować sobie naczynia, w których będziemy łączyć składniki. Jak już to będziemy mieli gotowe to czas zacząć przygotowywać bezy na torcik. Otóż najważniejsze jest to, aby robić wszystko krok po kroku. Wtedy na pewno wszystko się uda. Trzeba wykonać kroki:

  1. Na początku warto zacząć od ubijania białek z odrobiną soli. Robimy to tak długo, aż uzyskamy sztywną pianę. Potem trzeba dodać do tego inne suche produkty typu cukier. Trzeba pamiętać, iż dodajemy go, gdy mikser nadal chodzi. Cukier dajemy małymi porcjami. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści.
  2. Kiedy tak się stanie, należy oczywiście nieco zmniejszyć obroty miksera i dodać po kolei kakao i sok z cytryny.
  3. Oby okręgi z bezy były równe, należy wcześniej na papierze do pieczenia narysować cztery okręgi o średnicy ok 16cm.
  4. Masę, która powstała po połączeniu składników nakładamy na narysowane okręgi. Może to być ręcznie albo za pomocą rękawa cukierniczego. Warto wspomnieć, iż trzeba zachować spory odstęp, gdyż bezy rosną. A przecież nie chcemy, aby się złączyły.
  5. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 100 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Piec, a raczej suszyć masę powinniśmy 2,5 godziny.
  6. Gdy się już upiecze to wyjmujemy je do wystudzenia.
  7. W międzyczasie posiekane migdały warto oprószyć na patelni.
  8. Czekolada powinna być rozpuszczona i przestudzona.
  9. Śmietanę ubić i wymieszać z chłodną, ale nadal płynną czekoladą.
  10. Ostatnią czynnością jest zrobienie tego co przy innych tortach. Układamy wszystko warstwowo: beza krem beza krem itp. Gdy już ostatnia warstwa kremu będzie położona to na samą górę możemy dać wszystko według uznania, chociażby owoce.